Ideja o uvođenju inicijativa za zelena radna mjesta u početku se može činiti pomalo zastrašujućom. Ali nemojte dopustiti da vas to odvrati. Dopustite da vas ohrabrim. Naime, postoji mnogo načina na koje možemo biti zeleniji u uredu, a da radno okruženje ne pretvorimo u džunglu i bez većih troškovnih posljedica te uz dugoročnu korist za vašu tvrtku i sve zaposlenike. Provedba nekoliko jednostavnih promjena za  zeleno radno mjesto može biti stvarno učinkovita u smanjenju utjecaja vašeg poslovanja na okoliš.

U ovom članku ćemo istražiti neke od ključnih inicijativa za zeleno radno mjesto kako bi vaš radni prostor bio ekološki prihvatljiviji. To može biti zamjena trenutnog objekta digitalnim rješenjem ili gašenje svjetla kada se ne koristi.

Međutim, ključna stvar koju trebate znati je zamijeniti procese koji stvaraju nepotreban otpad sa procesima koji stvaraju manje odpada ili ga uopće ne stvaraju. Ako tražite načine za uvođenje više inicijativa za zelena radna mjesta, došli ste na pravo mjesto! Evo vam 5 načina na koje možete započeti s zelenom inicijativom na poslu.

1. Instalirajte i potaknite korištenje kanti za recikliranje

Priznajem, ovo može zvučati kao stari klasik koji se ponavlja, ali bili bismo iznenađeni koliko nas nema kantu za reciklažu ili jednostavno ne koristi one koje imamo. Pobrinite se da imate kantu za recikliranje u svom uredu za najviše zelenih točaka ili pokrenite inicijativu za recikliranje u kojoj svi imaju kutiju za recikliranje na svom stolu i samo jednu kantu za smeće postavljenu u zajednički prostor (za razliku od kanti za smeće na svakoj postaji) . Prije svega, pazite na način na koji se otpad odlaže.

2. Zakuhajte samo onoliko vruće vode koliko vam je potrebno

Nakon mnogo istraživanja, još uvijek nije jasno je li slavina za toplu vodu zapravo učinkovitija od bojlera, pa za sada predlažemo da, ako imate bojler, samo prokuhate ono što vam treba. Nemojte previše kuhati u dobroj namjeri ako netko drugi želi šalicu. Prvo provjerite.

3. Isključite svjetla ili napajanje kada ih ne koristite

Svake večeri isključite električne uređaje, uključujući rasvjetu, grijanje i klima-uređaj – pobrinite se da to uvijek učini onaj zadnji koji izađe iz zgrade. U svakom slučaju, pazite da tijekom radnog dana pametno koristite rasvjetu i to samo u prostorijama koje su u uporabi.
Obratite pažnju na potrošnju električne energije i ugasite svjetla u neiskorištenim sobama za sastanke i hodnicima gdje je to moguće. Ako vam proračun to dopušta, razmislite o senzorima aktiviranim svjetlima koja će zasigurno pomoći ne samo u uštedi energije, već i dugoročno smanjiti troškove energije.

4. Uvesti zelene izazove za zaposlenike

Zašto ne biste kreirali mjesečne zelene izazove sa svojim timom i tako motivirali sebe i svoje suradnike i zaposlenike na ozelenjivanje radnog mjesta? Sa Biciklom na posao dan, dan na posao vozite se zajedno, dan nulte potrošnje plastičnih dodataka… Možete čak imati ljestvicu najboljih zelenih izazova i ohrabriti svoje osoblje i zaposlenike mjesečnim dobitnikom nagrade za najzelenijeg zaposlenika.

5. Smanjite potrošnju papira

Živimo u doba kada poslovi postaju sve digitalniji. Je li doista potrebno tiskati jednostrano ili imati papirnatu knjigu posjetitelja? Počnite sa smanjenjem otpada na recepciji i zamijenite svoju papirnatu knjigu posjetitelja digitalnim rješenjem.

Izrada novog papira od recikliranih materijala troši manje energije od izrade papira od neobrađenih drvenih proizvoda i ostavlja više stabala da apsorbira višak ugljičnog dioksida. I ne samo to, na svaku proizvedenu 1 tonu papira utroši se oko 390 litara ulja za njegovu izradu.
Dakle, ako ćete koristiti papir ili tiskani marketinški materijal, svakako odaberite reciklirane opcije i smanjite potrošnju papira gdje je to moguće, jer je to sastavni dio provedbe zelenih inicijativa na radnom mjestu.

Vrijeme je da svi shvatimo da je naš planet jedini koji imamo i da se prema njemu počnemo odnositi s poštovanjem koje mu dugujemo. Pred nama je dug put, ali ako svaki pojedinac pomete pred svojim pragom i tako osigura bolji sutra, moći ćemo. Pa počnimo, bilo da je kod kuće ili na poslu.