1. Lažete o visini svoje prethodne plaće

Neki kandidati misle, da će dobiti veću plaću, ako lažu o visini svoje prethodne plaće kako bi dobili bolju pregovaračku poziciju. Međutim, ova se laž obično brzo otkrije, jer će dobar član osoblja provjeriti kandidata i navesti vas na laž. U najgorem slučaju, tražit će da mu pokažete svoju posljednju platnu listu.

2. Nespremni ste

Često su kandidati fokusirani samo na to, kako će zadovoljiti djelatnika, na koji način mogu koristiti budućem poslodavcu, pa ih pitanje očekivanja u pogledu visine njihove buduće plaće potpuno iznenadi. Kad idete na razgovor, pripremite odgovor i na to pitanje.

3. Niste ispitali koliko drugi zarađuju na sličnom poslu

Što se tiče visine plaćeje dobro saznati koliko drugi zarađuju u ovoj tvrtki. Zarađuju li svi otprilike isto ili imaju individualne ugovore s pojedincima, s obzirom na njihov doprinos tvrtki. Tako ćete lakše procijeniti stvarni iznos svoje plaće, na temelju plaća na usporedivim poslovima u tvrtki i na temelju prethodnog radnog iskustva.

4. Previše se fokusirate samo na visinu osnovne plaće

Naravno, presudan je iznos osnovne plaće, ali vrijedi razmisliti i o drugim dodacima na plaću. Plaća li vam poslodavac dodatno zdravstveno osiguranje, kako je s plaćanjem putnih troškova, naknade za ručak, regres, možda dobijete božićnicu ili trinaestu plaću, kako je s plaćanjem prekovremenih,…

5. Mislite da se o plaći ne može pregovarati
Nemojte se bojati pregovarati i tražiti veću plaću. Ako navedete dobre razloge zašto zaslužujete više nego što su oni na početku ponudili, kvalitetni poslodavci će to odobriti.

6. Imate mala očekivanja

Ako vas HR menadžer pita, koji raspon plaća mislite da vam odgovara, nemojte biti previše skromni. Ako kažete da vam je prihvatljivo sve između minimalca i 1000 eura, vjerojatno će vam ponuditi minimalac. Za nižu vrijednost recite plaću za koju još uvijek mislite da je primjerena, a za gornju ono što želite postići za nekoliko godina. Ali ne morate pretjerivati ​​da vas neće smatrati nerealnim.