Pronalaženje posla težak je zadatak, jer na razgovorima za posao često ima mnogo kandidata, a izbor mogu napraviti sitnice. Naravno, prije nego što uopće odete na razgovor za posao, trebate napisati dobar životopis i prijaviti se za posao. Osim toga što pripremate odgovore na pitanja koja vam HR menadžer može postaviti, brzina i način govora također utječu na ishod razgovora za posao.

Unatoč tome što posjedujete sve potrebne kompetencije za zauzimanje određene pozicije, na kraju o ishodu razgovora uvelike odlučuje mišljenje djelatnika koji će se rijetko odlučiti za kandidata koji je nemiran.

Sam nemir se očituje na različite načine. Kroz nevoljne trzaje, poput ispravljanja odjeće, gledanja u stranu, drhtanja nogu, općeg držanja,.. ali najveći pokazatelj vaše nervoze na intervjuu je brzina govora. Međutim, problem može biti i prebrz i prespor govor. Prebrz govor znak je nervoze i napetosti, a još gore, ne govorite gotovo ništa, da HR menadžer mora čekati minutu da izgovori jednu rečenicu. To je očit znak velike strepnje i također će biti dovoljno da HR menadžer odabere drugog kandidata.

Ako ste jedna od onih osoba čija se brzina govora mijenja zbog tremora, preporučujemo da si pomognete na sljedeće načine:

  • Prije intervjua, svjesno se podsjetite da govorite jasno i razgovijetno, umjerenim tempom.
  • Neposredno prije intervjua pokušajte se smiriti. Zatvorite oči, nekoliko puta duboko udahnite i podsjetite se da ste divna osoba, bez obzira na ishod intervjua.
  • Ako ste nervozni zbog komunikacije s nepoznatim osobama, preporučamo da svaki dan razgovarate s jednom novom osobom. S vježbom, tremor će polako nestati.
  • Dok se vozite na razgovor slušajte glazbu koja vas motivira i ispunjava pozitivnom energijom.
  • Posjetite radionicu retorike ili pročitajte dobru knjigu na tu temu.
  • Pomoći će vam i razne tehnike opuštanja: joga, vježbe disanja, meditacija,..