Tražitelji posla često daju lažne podace u svojim životopisima i propratnim pismima kako bi poboljšali izglede za posao. No, pazite da su u posljednje vrijeme HR profesionalci otkrili čak 85% laži koje kandidati iznose prilikom prijave, u odnosu na 66% laži koje su razotkrivene prije pet godina.

Vjerojatno se mnogi od vas pitaju zašto je potrebno lagati u ulozi, jer je nezaposlenost pala i više nije teško dobiti intervju kao u vrijeme ekonomske krize.

A kako vas HR profesionalci mogu dobiti da lažete?

S obzirom na postotke navedene u prvom paragrafu, jasno je da se ne isplati lagati, jer ćete se po svoj prilici razotkriti. Većina stručnjaka za ljudske resurse će provesti mini anketu o vama na društvenim mrežama kako bi provjerili je li vaš životopis istinit. Naravno, možete biti razotkriveni i tijekom samog intervjua, iako ste uspjeli proći prvi korak provjere.

1. Tehnika bihevioralnog istraživanja

Pažljivim ispitivanjem kandidata o njegovom/njezinom dosadašnjem radnom iskustvu, HR stručnjak može, pomnim promatranjem kandidata, uočiti znakove da kandidat ne govori istinu. Primjer: Ako kandidat tvrdi da ima 10 godina menadžerskog iskustva, voditelj ljudskih resursa će ga/ju pitati kako je zaposlio, obučio ili otpustio radnike i na temelju kvalitete odgovora procijenio govori li kandidat istinu.

2. Naručite profesionalnu online provjeru kandidata

Tvrtka može naručiti profesionalnu online provjeru kako biste dobili stvarne informacije o vašem dosadašnjem radnom iskustvu, obrazovanju, prijašnjoj plaći, vašoj potencijalnoj kriminalnoj prošlosti, drugim potvrdama i obuci,…

3. Provjera pozadine kandidata

Određeno osoblje će istražiti kandidate prije nego što vas zaposle. Mogu se obratiti vašim bivšim suradnicima ili nadređenima kako bi saznali više o vama. Namjera je stupiti u kontakt s nekim tko je radio s vama u prošlosti, a niste ga predložili kao referentni kontakt. Na taj način dobivaju drugo mišljenje o vašem dosadašnjem radu, jer je logično da ćete navesti samo osobe koje će vam dati pozitivnu ocjenu.

Ako vas HR manager uhvati u laži, jasno je da će vam u ovoj tvrtki vrata biti zatvorena. Stoga vrijedi razmisliti ima li smisla iznositi neistine prilikom prijave za posao.