Rukovanje je prastari običaj koji je, osim pozdravljanja, najčešći u prvom kontaktu s novim ljudima. Iako je to kurtoazna gesta koju manje-više rutinski izvodimo, iz rukovanja možemo se puno naučiti o čovjeku.

1. Pretjerano prianjanje

Naravno, relativno je što je pretjerano prianjanje, ali možete slijediti opću uputu da koristite istu silu stiskanja kao kada držite udicu prilikom otvaranja vrata. Također je pametno prilagoditi jačinu rukovanja prema sugovorniku. Tako ćete, naravno, nježno stisnuti ruku krhke žene nego konkretno građenog muškarca. Pretjerana uznemirenost ukazuje na nepristojnog i agresivnog muškarca.

2. Mlohava ruka

Međutim, često je još gori izbor imati potpuno mlohavu ruku pri rukovanju. Time signalizirate da ste nervozni, nesigurni i nezainteresirani. Ukazuje na slab značaj.

3. Rukovati samo prstima

Ako drugoj osobi nudite samo prste, učinak je sličan onom kod mlohave ruke, ali je još gori jer ste umjesto mlohave ruke ponudili samo mlohave prste. Ukazuje na nesigurnu osobu koja se boji osobnog kontakta.

4. Predugo rukovanje

Idealna duljina rukovanja trebala bi biti oko 2-3 sekunde. Dugotrajna nevolja se brzo može smatrati nametljivim ponašanjem.
Uspostavljanje kontakta očima nužna je komponenta rukovanja, jer u potpunosti pokazuje da obraćate pažnju na njih.
Stisak ruke može značajno utjecati na prvi kontakt sa sugovornikom, stoga preporučamo da se rukujete s nekoliko prijatelja i pitate ih za mišljenje.