Rad u inozemstvu učinkovit je način da iskusite život u drugoj zemlji i zaradite nešto više novca. Međunarodno iskustvo proširit će vam vidice i zauvijek promijeniti vaš život.
Također su odličan dodatak vašem životopisu i vam ga obogaćuju. Međutim, traženje posla je drugačije od onoga što znate, također može biti puno zamki i iznenađenja: nepošteni poslodavci, loši uvjeti rada ili jednostavno loš posao koji nije primjeren vašem životnom stilu.

Kako ne biste bili dio takvih, inače rijetkih priča, prije nego što prihvatite bilo kakav posao u inozemstvu, informirajte se o svim uvjetima rada. Kako biste lakše izbjegli sve neugodnosti, informirajte se o radu i odgovorite na pitanja u nastavku.

Kakvi su uvjeti rada?

Obavezno detaljno pročitajte opis posla i potpišite jasan pisani ugovor prije nego prihvatite bilo koji oblik zaposlenja. Tako ćete znati što se očekuje od vas i vaše pozicije. Pogledajte pravila i zakone zemlje u koju idete radit i pobrinite se da vi i vaš rad ne budete iskorišteni.

Kolika će biti plaća?

Nemojte prihvatiti nisku plaću samo da biste mogli raditi u inozemstvu. Vaša bi uplata trebala biti dovoljno velika da možete normalno živjeti u inozemstvu i uštedjeti nešto novca. Unaprijed se informirajte o troškovima života, hrane, javnog prijevoza i napravite okvirni proračun za potrošnju. U odnosu na zaradu, imajte na umu da dobit kojeg primate također može biti predmet poreznog zakona u vašoj zemlji. Stoga se informirajte o svim porezima u zemlji i inozemstvu.

Koje su cijene života?

Mnogi sezonski poslodavci nude mogućnosti smještaja za svoje zaposlenike. Prije nego što prihvatite bilo koju ponudu ih pažljivo provjerite. Sponzorirani smještaj često je vrlo pristupačan, ali za to postoji dobar razlog. Saznajte u kakvom ćete okruženju živjeti i prije svega što vam to okruženje nudi. Kakvi su toaleti, možete li sami kuhati, kolika je udaljenost od radnog mjesta… Budite sigurni da znate što možete očekivati. Ako smještaj nije uključen, morat ćete ga pronaći sami. Veliki gradovi su skupi, a jeftin smještaj vrlo je tražen. Čak i ako radite u malom gradu, može biti vrlo malo dostupnog pristupačnog smještaja. Stoga, posvetite više vremena ovom području i istražite unaprijed.

Kakav će biti moj život izvan radnog okruženja?

Neka to bude područje u koje ćete se preseliti u skladu s vašim trenutnim navikama i kompatibilnim s vašim životnim stilom. Posao možete pronaći u velikom gradu ili daleko od trgovina i restorana. Mogućnosti za rad u inozemstvu su brojne, tako da možete odabrati okruženje i tvrtku koja vam odgovara.

Imam li potrebno znanje i iskustvo?

Sezonski radnici su osposobljeni za rad i ne trebaju prethodno radno iskustvo. Poslodavci sami jasno postavljaju uvjete za znanje i iskustvo. Na vama je da se zapitate jel ispunjavate li uvjete za rad. U prijavi budite iskreni prema sebi kako ne bi bilo neugodnih komplikacija na poslu. Znanje barem jednog stranog jezika svakako će dobro doći, najčešće engleskog. Mnogi poslodavci također nude učenje jezika u zemlji u koju ulazite.

Hoću li naći posao iz snova?

Sama priroda rada u inozemstvu postavljena je tako, da vjerojatno nećete dugo ostati na istoj poziciji. Ako tražite poziciju za napredovanje u karijeri ili stjecanje iskustva u određenom području, unaprijed budite u kontaktu sa svojim poslodavcem. Tako ćete znati postoje li te opcije. Naravno, budite realni.

Trebam li sve dobiti pismeno?

Pobrinite se da sve što razgovarate sa svojim potencijalnim poslodavcem bude zapisano, tj. radno vrijeme, plaća, troškovi stanovanja… Sva druga obećanja ili klauzule trebaju biti jasno navedene i potpisane od obje strane. Također je mudro napraviti kopije cjelokupne korespondencije između dviju strana. Dakle, kada imate bilo kakvih problema, možete se vratiti na ono što je jasno navedeno. Ako vam poslodavac pošalje ugovor, provjerite jeste li pročitali i razumjeli svaku riječ (posebno sitni slovima) prije nego što se prijavite.

Trebam li platiti unaprijed?

Poslodavac nikada ne bi trebao tražiti novac unaprijed. Ako naiđete na takve poslodavce, iako izgledaju obećavajuće, potražite negdje drugdje.

Zvuči li ponuda posla predobro?

Pazite na poglede koje nude, ako vam se čine predobrima, to je vjerojatno istina: velike beneficije, visoke plaće, stan u gradu, plaćeni svi putni troškovi… Iako se mnogo dobrih poslova može naći u inozemstvu, morate ostati realni, budući da tek započinjete svoju karijeru u inozemstvu. Provjerite web stranicu tvrtke, koristite svoju omiljenu tražilicu, koristite telefonske brojeve, pokušajte s bivšim zaposlenicima i provjerite istinitost podataka. Ako ništa od navedenog niste uspjeli napraviti, postoji mogućnost da je ponuda lažna.

Isplati li se raditi u inozemstvu?

Rad u inozemstvu obično je puno bolje plaćen od rada ovdje. Ne smijemo zaboraviti sva iskustva koja ćete steći, ljude koje ćete upoznati te užitke i uspjehe koji vas očekuju.