1. Prilagodite svoj životopis prema zemlji u kojoj biste radili

Oblik i sadržaj životopisa ovisi o poslovnoj kulturi u svakoj zemlji, stoga prilagodite svoj CV njihovim standardima. U Njemačkoj je fotografija standard u životopisu, dok se hobiji nikad ne spominju u životopisu.

2. Napravite svoj profesionalni web profil

Kako su društvene mreže sve više referentna točka za provjeru kandidata, preporučljivo je napraviti profesionalni online profil na LinkedInu s online životopisom. Ali obratite pozornost i na svoje objave na društvenim mrežama jer će poslodavce zanimati i kakvi ste u privatnom životu, stoga zadržite pravu dozu ozbiljnosti i suzdržite se od iznošenja ekstremnih stavova.

3. Provjerite kod poslodavca

Budući da je odlazak u inozemstvo „put u nepoznato“, preporučam da se na svakoj lokaciji informirate o željenim poslodavcima. Također provjerite forume na kojima možete upoznati ljude koji su već radili u određenoj zemlji i mogu preporučiti određene tvrtke ili načine pronalaska posla. Često se isplati obratiti se i agenciji za zapošljavanje koja će vam olakšati organizaciju selidbe.

4. Osvježite svoje znanje stranih jezika

Uz radno iskustvo, najvažniji uvjet pri traženju posla u inozemstvu je poznavanje stranih jezika, stoga prije odlaska u inozemstvo osvježite svoje znanje ili naučite novi jezik. Možete pohađati tečaj, online tečaj ili učiti sami uz audio/video materijal koji se nalazi u svim javnim knjižnicama.

5. Prijavite se na oglašene poslove za rad u inozemstvu

Da biste pronašli posao, možete tražiti posao izravno putem portala za posao u određenoj zemlji. Ponudu radova u inozemstvu možete provjeriti i putem portala Zaposlitev.info ili putem drugih portala za zapošljavanje.