Jeste li pozvani na razgovor za posao? Čestitamo! Dobro osmišljen životopis i kvalitetno propratno pismo su važni, ali obično nisu dovoljni za posao. Čak i ako su savršeno napisani, ne mogu predstaviti svo vaše znanje i karakteristike osobnosti kao što to možete učiniti u osobnom intervjuu. Zato smo pripremili nekoliko savjeta kako biste bili spremniji i sigurniji u intervju.

Stavite se u ulogu poslodavca

Pitajte se prije intervjua kako misli poslodavac. Najlakši način da odgovorite na ovo pitanje je da se stavite u njegovu ulogu. Zamislite da tražite osobu koja će obaviti određeni posao (u ovom slučaju to bi mogao biti posao za koji se prijavljujete). Kao poslodavac pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja: „Za kakav posao trebam radnika?“ „Kojim ću pitanjima prepoznati određene kvalitete i vještine kandidata?“ „Na što ću obratiti pozornost kod kandidata? Ponašanje i izgled?” Zatim odgovorite na pitanja koja ste postavili. Zašto ste pitali samo za određenu sposobnost ili crtu osobnosti i zašto ste odabrali promatrati određene aspekte ponašanja ili izgleda kandidata. Vjerojatno ste kroz ovu vježbu otkrili da možete razmišljati kao poslodavac. Dakle, možete zamisliti što poslodavac želi saznati o vama kada ste na razgovoru.

Kontrolirajte smjer razgovora

Ljudi obično misle da ima poslodavac potpunu kontrolu tijekom razgovora za posao. Istina je da on ima kontrolu nad pitanjima, ali kandidat ima kontrolu nad odgovorima. Čitajte dalje za neke prijedloge o tome kako odgovoriti na pitanja koja poslodavci obično postavljaju kandidatima.

Koje su vaše najjače sposobnosti?

Naglasite vještine koje zadovoljavaju zahtjeve posla, povezujući ih s poslom za koji se prijavljujete. Možete koristiti konkretne primjere.

Koje su vaše loše osobine?

Budite oprezni s ovim pitanjem. Najbolji odgovor bit će kvaliteta koja je također dobra kada je u pitanju obavljanje dotičnog posla (npr. perfekcionizam).

Kako biste opisali svoju osobnost?

Naglasite osobnost koja najbolje odgovara profilu vaše tvrtke i zahtjevima posla za koji se prijavljujete.

Zašto ste pravi za ovaj posao?

Naglasite stečena znanja i vještine koje su u skladu s potrebama tvrtke. Pritom ne zaboravite na svoje osobine ličnosti koje su neophodne za kvalitetan rad i suradnju s drugima.

Što možete učiniti za našu tvrtku?

Navedite očekivane pozitivne rezultate svojih znanja i vještina. Pritom možete navesti primjere prošlih pozitivnih rezultata svojih sposobnosti iz prethodnog zaposlenja ili studija.

Zašto ste baš vi obučeni za ovaj posao?

Istaknite svoje znanje, iskustvo i vještine. Navedite konkretne primjere s prethodnih poslova koji su dokaz vaše kvalifikacije.

Zašto želite raditi u našoj tvrtki?

Kombinirajte svoje znanje i iskustvo s radnim zadacima na predmetnom poslu i potrebama tvrtke. Također naglasite svoje dugoročne ciljeve u karijeri.

Recite nešto o sebi.

Možete opisati najvažnija znanja, iskustvo, vještine, osobne karakteristike, obrazovanje i povezati ih u odnosu na posao za koji se prijavljujete.

Zaključak je važan

Na razgovoru za posao, osim dobrih odgovora na postavljena pitanja, važan je i zaključak razgovora. Sam način potonjeg važan je zbog posljednjeg dojma koji ostavljate. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz razgovora.

Ponovite pozitivne informacije o sebi

Ukratko ponovite pozitivne osobnosti povezane s oglašenim poslom.

Pokažite pozitivan stav prema poslu

Jasno pokažite svoj interes za posao i pokažite entuzijazam, bez obzira kako se osjećate u danom trenutku.

Saznajte koje su vaše mogućnosti za posao

Otvoreno pitajte poslodavce imaju li zabrinutosti (ako imaju, pokušajte ih riješiti). Također pitajte postoji li još jedan krug intervjua i kada možete očekivati ​​poziv. Prije odlaska pokažite da cijenite poziv na razgovor i izrazite svoje zadovoljstvo prisustvom.

I savjet za kraj: opustite se, pokušajte biti što prirodniji i zapamtite da uspjeh intervjua ne ovisi samo o vama, već i o osobi koja vodi intervju.